OŠ Sveti Sava Batočina

 

Професионална оријентација у одељењу 8. разреда у Брзану

(школска 2013/2014. година – I полугодиште)

У одељењу 8. разреда у Брзану реализовано је десет радионица.

Реализовање Професионалне оријентацијеу одељењу 8. разреда у Брзану спроведено је веома успешно у првом и другом квалификационом периоду школске 2013/2014. године.

Ученици имају веома позитиван приступ оваквом начину саветовања и помоћи у избору будуће школе и будућег занимања. Нарочито интересантна и занимљива ученицима била је радионица Самоспознаја – то сам ја, поготово сам приступ радоници, односно суштинска вредност одржавања ове радионице кроз коју су ученици могли и успели боље да упознају себе.

Радионице у оквиру Професионалне оријентације одржане су, претежно, на часовима одељенског старешине, али неке од поменутих радионица биле су реализоване и на осталим часовима, попут: Верске наставе, Грађанког васпитања, Биологије, на основу претходно сачињеног плана и програма пре реализовања радионица.

Коментари ученика су позитивни и сматрају да ће им радионице бити смернице у доношењу одлука у избору школе, али и у избору професије којом ће се бавити.

Радоница Ја за десет година урађена је као заједничка радионица ученика седмог и осмог разреда у Брзану уз присуство разредних старешина Снежане Стаменковић и Марије Милојевић. Ученици су били изузетно расположени  и отворени за сарадњу. Наиме, ученици су имали задатак да нацртају на папиру или колаж-папиру симбол свог будућег занимања и тако прикажу своју жељу односно, визију своје будућности у наредном периоду, за десет година. Унапред је ученицима поменуто да обрате пажњу на своје могућности и способности и да наспрам њих нацртају симбол приказан кроз алат који ће користити, машину, место рада, униформу и слично. Било је креативних решења и маштовитих ученика који су врло успешно приближили своје потенцијално занимање. Сви радови су залепљени на табли и хамер-папиру и сви присутни ученици имали су задатак да препознају ученика чије се будуће занимање крије иза датог симбола. Активност ученика била је примећена, а ученици су додатно показали кроз ову радионицу и колико добро познају своје другаре. О свему овоме говоре и фотографије које су дате као прилог.

Трудићемо се да  и у наредним квалификационим периодима реализујемо радионице на време и успешно као и до сада, можа и интензивније јер се ближи и крај основношколског образовања за ђаке 8. разреда, те ће им утолико рдионице више и значити.

brzan brzan brzan3 brzan4 brzan6

(ученици 8. разреда из Брзана и)

одељенски старешина

Марија Милојевић

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: