OŠ Sveti Sava Batočina

7. razred – 4. radionica

Četvrta radionica održana je za vreme časa geografije.

U svetu veština i sposobnosti
Svet odrastanja donosi sa sobom brojna otkrića. Vremenom, deca postaju svesna sebe, svojih sposobnosti i veština.Takođe, poprimaju i sposobnost da određene veštine i sposobnosti prepoznaju i uoče kod drugih, pa i međusobno porede. Sličnosti i razlike u talentima i sposobnostima svakako da su neminovne, pogotovo kod dece u razvoju. Bitno je da ih učenici u pravom trenutku spoznaju i prihvate kao deo sebe i svoje ličnosti. Potreba da se iste pokažu i opravdaju pred drugima odlika je velikih ljudi.
Ova radionica orjentisana je upravo u tom smeru – u prepoznavanju sposobnosti i veština među decom. Suština je da učenici kroz igru i zabavu na suptilan način uoče neke, možemo reći, skrivene karakterne osobine koje poseduju, a kojih možda nisu svesni.
Igra je psihološki usmerena sa težištem da se te sposobnosti izraze na najjednostavniji način. Učenici nisu raspoređeni ni u kakve kategorije, niti grupe. Učenici su postavljeni tako da formiraju krug, dok centralno mesto kruga zauzima stolica. Nastavnik u ulozi voditelja ima zadatak da zadaje osobinu, veštinu, odnosno talenat, kao impuls koji će neko od učenika prepoznati. Učenici prate kružnu putanju oko stolice, sve do trenutka dok nastavnik ne zada određenu osobinu i dok se neko od učenika u njoj ne prepozna. Učenik koji smatra da poseduje određenu karakteristiku treba što pre da sedne na stolicu. Učenici koji ne vide kod sebe tu osobinu treba da se udalje od stolice toliko koliko smatraju da je ne poseduju, oslanjajući se na sopstvenu procenu. Nakon završene igre, učenici su podeljeni u parove. Dobijaju listić na kome se nalazi tabela, koju treba da popune. Princip je da učenici objektivno sagledaju i procene sopstvene sposobnosti, kao i sposobnosti svog para.

Predavač,
Dejana Radivojević, profesor geografije

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: